Hvad er Google Search Console?

google search consoleGoogle Search Console er en tjeneste, som udbydes af Google. Det er et værktøj, som hjælper søgemaskinen Google til bedre at forstå ens hjemmeside.

Tidligere hed Google Search Console “Google Webmaster Tools”. Det gamle navn var meget rammende, da værktøjet netop er beregnet til webmastere og ejere af hjemmesider.
Google Search Console bruges til mange ting, for eksempel kan tjenesten fortælle, om der er sikekrhedsproblemer på en hjemmeside, eller rapportere om fejl på hjemmesiden. Dette er meget nyttigt, da man ikke altid selv opdager disse ting.
Tjenesten kan også give en oversigt over, hvilke interne links og eksterne links samt backlinks hjemmesiden har.

For at være sikker på, at hele hjemmesiden bliver crawlet og indekseret korrekt, kan man uploade et sitemap til Google Search Console, som giver en oversigt over de links eller sider, der findes på ens hjemmeside. Nogle gange kan der gå lidt tid inden Google automatisk får indekseret ens hjemmeside på ny. Så hvis man har lavet store ændringer, som gerne skal vises med det samme, kan man også få fremskyndet indekseringsprocessen inde på Google Search Console.

Faktorer der kan påvirke indekseringen

En hjemmeside kan indeholde interne links, det vil sige links som fører til andre sider på den samme hjemmeside. Interne links hjælper Google til nemmere at indeksere hjemmesider.
Er der nogle sider på en hjemmeside, som der ikke linkes internt til, kan dette medføre, at Google overser de pågældende sider. Det betyder, at de ikke vil komme med i oversigten, og således ikke vil blive vist i et søgeresultat på Google. Her kan man helgardere sig ved at uploade et sitemap over hjemmesiden inde på Google Search Console.
I Google Search Console kan man også bestemme, hvilke sider der for eksempel ikke skal have mulighed for at blive fundet af brugere i en søgning på Google. I nogle tilfælde kan det nemlig give mening at fravælge en side, hvis dens indhold ikke er relevant.

Google Search Console bruges som led i den tekniske SEO.