Hvad er sitemap?

sitemapEt sitemap fungerer som en oversigt over alle de sider, der findes på en hjemmeside. Oversigten bliver lavet for at Google kan finde alle de links eller sider, som en hjemmeside består af.

Som led i søgemaskineoptimeringen (SEO) findes der et sitemap over ens hjemmeside. En søgemaskine som Google bruger et sitemap som en nem måde at indeksere og herefter crawle en hjemmeside på, for at finde ud af hvilke sider hjemmesiden indeholder. Hvis Google ikke vidste hvilke sider en hjemmeside indeholder, ville hjemmesiden ikke dukke op i søgemaskinens søgeresultater.

Søgemaskinen Google har en oversigt over næsten alle de hjemmesider, der findes på internettet. Det har den så det ikke er nødvendigt at gennemgå alle hjemmesider én efter én, hver gang en bruger foretager en søgning. Hvis søgemaskinen ikke havde denne oversigt klar på forhånd, ville det tage alt for lang tid før den kom frem med sine søgeresultater, når man foretog en søgning på Google.
Som standard vil ens hjemmeside blive vist i søgemaskinernes søgeresultater, uden at man selv skal gøre noget for at det sker. Men af forskellige grunde kan det dog ske, at det ikke er muligt for Google at indeksere ens hjemmeside, og herved kan søgemaskinen ikke medtage hjemmesiden i sine søgeresultater. Af samme grund er det smart at sørge for at uploade et sitemap til Google Search Console.

Det kan også være, at man har foretaget nogle ændringer på hjemmesiden, som man gerne vil have skal fremgå i søgeresultaterne på Google hurtigst muligt. Her vil det ligeledes være en god idé at fortælle Google via Google Search Console, at den skal indeksere hjemmesiden igen, for at få den opdaterede version med i søgeresulaterne.

Sitemappet giver således Google information om, hvilke sider en hjemmeside indeholder. Måden Google får det præsenteret på i sitemappet er via links. Et sitemap består altså kort sagt af links og er en del af den tekniske SEO.
Foruden links indeholder et sitemap også information om hvilken prioritet en side har <priority>, hvor ofte den bliver opdateret eller ændret <change freq> og hvornår den sidst er blevet ændret <lastmod>.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *